Składniki:
- 1kg udek, pałek lub podudzia
- 1 duża cebula
- 1łyżka przyprawy do kurczaka
- 1śmietana 18%
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1litr wody
- sól do smaku
Do miski wkładamy umyte i osuszone udka (w moim przypadku są to pałki i podudzia) dodajemy 1łyżkę przyprawy do kurczaka i obtaczamy wszystkie pałki i podudzia były pokryte przyprawą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy pałki z lodówki i rozgrzewamy patelnię na którą wlewamy olej, układamy kurczaka i podsmażamy go do zrumienienia. Następnie zdejmujemy usmażone pałki na talerz. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię na której smażył się kurczak i chwilę ją podsmażamy ale tak, żeby cebula nam się nie spaliła. Gdy już cebula nam się podsmaży to układamy na niej usmażone pałki i zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec solimy do smaku i dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę dusimy. Uduszonego kurczaka podajemy z ziemniakami, ryżem i dowolna surówką.
Życzę Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz