Duszone pałki z kurczaka w śmietanie


Duszone udka, pałki lub podudzia to świetna alternatywa na szybki obiad jest prosty i smaczny w przygotowaniu. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są nam następujące składniki.


Składniki:
  • 1kg udek, pałek lub podudzia
  • 1 duża cebula 
  • 1łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1śmietana 18%
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1litr wody
  • sól do smaku
 Przygotowanie:

Do miski wkładamy umyte i osuszone udka (w moim przypadku są to pałki i podudzia) dodajemy 1łyżkę przyprawy do kurczaka i obtaczamy wszystkie pałki i podudzia były pokryte przyprawą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy pałki z lodówki i rozgrzewamy patelnię na którą wlewamy olej, układamy kurczaka i podsmażamy go do zrumienienia. Następnie zdejmujemy usmażone pałki na talerz. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię na której smażył się kurczak i chwilę ją podsmażamy ale tak, żeby cebula nam się nie spaliła. Gdy już cebula nam się podsmaży to układamy na niej usmażone pałki i zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec solimy do smaku i dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę dusimy. Uduszonego kurczaka podajemy z ziemniakami, ryżem i dowolna surówką.


 Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz