Francuskie poduszeczki to bardzo smaczna i ciekawa przystawka na Święta, imprezy okolicznościowe jak również jako przystawka do pracy i na kolację, można zrobić je z pieczarkami lub dowolną wędliną.
Składniki:
- ciasto francuskie (płat ciasta francuskiego)
- 30dag pieczarek
- 20dag sera żółtego
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w dowolne kawałki, kostkę, plasterki. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w pół talarki.
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy około 15 minut po czym pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i dusimy jeszcze około 10 minut na koniec solimy i pieprzymy. Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, dzielimy je na kwadraty. Do każdego z kwadratów nakładamy pieczarki lub dowolną wędlinę, posypujemy z tartym serem i każdy z rogów sklejamy do środka. Na blachę wyłożoną papierem lub matą silikonową układamy poduszeczki i roztrzepanym jajkiem smarujemy je aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut.
Życzę Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz