Francuskie poduszeczki

Francuskie poduszeczki to bardzo smaczna i ciekawa przystawka na Święta, imprezy okolicznościowe jak również jako przystawka do pracy i na kolację, można zrobić je z pieczarkami lub dowolną wędliną.

Składniki: 
  • ciasto francuskie (płat ciasta francuskiego) 
  • 30dag pieczarek
  • 20dag sera żółtego 
  • sól, pieprz
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 jajko
Przygotowanie: 
Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w dowolne kawałki, kostkę, plasterki. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w pół talarki. 
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy około 15 minut po czym pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i dusimy jeszcze około 10 minut na koniec solimy i pieprzymy. Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach. 
Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, dzielimy je na kwadraty. Do każdego z kwadratów nakładamy pieczarki lub dowolną wędlinę, posypujemy z tartym serem i każdy z rogów sklejamy do środka. Na blachę wyłożoną papierem lub matą silikonową układamy poduszeczki i roztrzepanym jajkiem smarujemy je aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut. 


Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz