Placuszki z gotowanych ziemniaków


Placuszki z gotowanych ziemniaków to prosty i smaczny obiad. Danie to nie potrzebuje wielu składników.

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • bułka tarta 
  • 1 łyżka soli 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obrane i umyte ziemniaki, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy ( najlepsze ziemniaki są gdy ugotujemy je poprzedniego dnia ). Do miski przeciskamy ziemniaki przez praskę, jeśli nie macie praski do ziemniaków to można zmielić je przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jedno całe jajko, mąkę i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników ( gdyby masa była rzadka to dodajemy jeszcze mąki ). Przygotowujemy dwa małe talerzyki, na jeden z nich wysypujemy bułkę tartą, a na drugim wbijamy i roztrzepujemy jajko. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy następnie z ziemniaków formujemy placuszki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor. Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki polewamy dowolnym sosem i podajemy z surówka z kiszonej kapusty lub z taką jaką lubicie. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty podaję poniżej.

Składniki na surówkę:
  • 30dag kapusty kiszonej 
  • 1 marchewka 
  • pół cebuli 
  • 1 jabłko 
  • sól,pieprz 
  • cukier 
  • olej 
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę dobrze odciskamy z nadmiaru kwasu i kroimy drobno nożem, marchewkę obieramy, szatkujemy na tarce o grubych oczkach jak również jabłko, cebulę kroimy w kostkę, wszystko dodajemy do kapusty. Dodajemy olej ( jedną łyżkę ), jedną łyżkę cukru, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy.Gdyby surówka była jeszcze kwaśna to można dodać odrobinę cukru.



Życzę Smacznego :-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz