Łazanki z kapusyą słodką


Witam wszystkich jak zawsze nie wiem co przygotować na obiad ale wpadłam na pomysł, zrobienia łazanek ze słodką kapustą, są one smaczne i proste w przygotowaniu, dlatego zachęcam wszystkich do ich zrobienia.

Składniki:
  • 30dag pieczarek 
  • 1/2 torebki łazanek 
  • 1/2 główki słodkiej kapusty 
  • 30dag kiełbasy lub innej wędliny, może być kurczak z rosołu 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka masła  
Przygotowanie:

Kapustę kroimy w paski ale przed krojeniem ja zdejmuję pierwsze liście z kapusty. Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy nie wielką ilością wody i gotujemy do miękkości.Kiedy kapusta się ugotuje to odlewamy wodę z garnka lub przelewamy kapustę na sito. W drugim garnku wlewamy wodę dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy łazanki według przepisu podanego na opakowaniu. Ugotowane łazanki przelewamy na durszlak lub sito i polewamy je zimną wodą.
Pieczarki obieramy ze skóry lub dobrze myjemy pod wodą, kroimy je w talarki, kostkę ( krojenie dowolne). Do rondelka lub na patelnię wrzucamy jedną łyżkę masła, roztapiamy je i dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy około 15 minut, wędlinę kroimy w kostkę , ja dziś użyłam zamiast wędliny kurczaka który został mi z pieczenia. Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy, wrzucamy pokrojoną wędlinę lub kurczaka, oczywiście oddzielonego od kostek, podsmażamy i do tak podsmażonej wędliny lub kurczaka dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy. Kiedy mamy podsmażonego kurczaka i cebulę dodajemy kapustę, pieczarki, łazanki, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni, żeby kapusta z łazankami dobrze się zagrzała. Podajemy ciepłe są smaczne i proste.



Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz