Krokieciki z wafli tortowych to smaczne i proste w przygotowaniu świetnie nadające się jako przystawka na imprezy domowe, kolację czy też jako główne danie objadowe.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1/2kg pieczarek
- 2cebule
- 20dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 1 duży wafel tortowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrane opłukane wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki, pieczarki obieramy ze skóry, kroimy w dowolne kawałki.
Do rondla lub na patelnię dajemy 2 łyżki masła roztapiamy i wrzucamy pokrojone pieczarki dusimy, pod koniec duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w pół talarki lub dużą kostkę cebulę, solimy i pieprzymy.
Ugotowane i dobrze odlane z nadmiaru wody ziemniaki dobrze ugniatamy.
Na dużą deskę lub blat kładziemy jeden wafel tortowy, a na niego wykładamy gorące ugniecione ziemniaki i rozprowadzamy po całym waflu ( gorące ziemniaki sprawią, że wafel nam zmięknie i ułatwi nam zwijanie).
Następnie na ziemniaki wykładamy uduszone pieczarki i posypujemy żółtym tartym serem i czekamy aż wafel zmięknie, gdyby wafel był by za suchy to podczas zwijania popękałby.
Kiedy już wafel jest miękki to zwijamy go w rulon i kroimy na kawałki.
Na talerz wbijamy jajka i dobrze roztrzepujemy za pomocą widelca .
Bułkę tartą wysypujemy na talerz.
Pokrojone krokieciki obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i krokiety smażymy ze wszystkich stron.
Usmażone krokieciki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyc z tłuszczu.
Można podać z barszczykiem czerwonym.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz