Mielone z pieczarkami i papryką + filmik






Kotlety mielone to potrawa wykonywana najczęściej z mięsa mielonego (wieprzowego, wołowiny lub drobiowego) z dodatkiem surowego jajka, cebuli, bułki tartej lub zwykłej namoczonej w wodzie i dobrze odciśniętej, doprawionej solą i pieprzem. Ja proponuję mielone z dodatkiem uduszonych pieczarek i surowej papryki. Kotlety mielone to smaczne i proste w przygotowaniu. 
Zachęcam do ich zrobienia.

Składniki:

  • 1/2kg mięsa mielonego dowolnego
  • 20dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 główki cebuli
  • 1szkl bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:

Do miski przekładamy mięso mielone ( ja kupuje nie zmielone i sama mielę ).
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.
Pieczarki obieram ze skóry kroję dowolnie.
Na patelnię daję 1 łyżkę masła i roztapiam je, nastepnie na roztopione masło wrzucam pokrojone pieczarki i duszę około 10 minut po tym czasie dodaję pokrojona cebulę i chwilę jeszcze duszę.
Uduszone pieczarki odstawiam do przestygnięcia.
Gdy pieczarki wraz z cebulą przestygną to dodaję do mięsa mielonego, a nastepnie umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroję w kostkę i dodaje do mięsa, wbijam jajko, dodaję 2 płaskie łyżki bułki tartej, solę, pieprze i wszystko dobrze wyrabiam ręką, mięso musi odchodzić od ręki.
Kiedy mięso mamy wyrobione to formujemy dowolnego kształtu kotleciki.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy na nim kotlety na wolnym ogniu około 3 minut z każdej strony.
Usmażone kotlety przekładam na ręcznik papierowy aby nam się odsączyły z tłuszczu.
podaję z ziemniakami i gotowaną marchewką.


Życzę Smacznego!


Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz