Ptasie Mleczko


Kolorowa pianka to smaczna i prosta w przygotowaniu zrobiona jest z samych białek, cukru i galaretek, dzięki którym ma posmak lekko kwaskowy. Pianka jest delikatna, puszysta,rozpływa się w ustach. Kiedy ją zrobię to bardzo szybko znika.

Składniki:
  • 8 białek
  • 3 paczki herbatnikó
  • 2 galaretki różnego smaku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 tabliczki czekolady
  • 4 łyżki mleka
Galaretki ja użyłam agrestowej i truskawkowej rozpuszczamy każdą z osobna w 1/4 szklanki gorącej wody dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.W misce 8 białek schłodzonych ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, następnie ubitą pianę dzielimy na dwie części do każdej z nich dodajemy po jednej wystudzonej galaretce i dobrze ubijamy (ale nie za długo). Na małą blaszkę wykładamy herbatniki,a na nie wylewamy pierwszą warstwę ubitej piany dokładnie wyrównujemy i nakładamy drugą warstwę piany, również wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny ( ubita piana musi stężeć).

Polewa:

Do rondelka wlewamy szklankę wody i  gotujemy stawiamy na nim miseczkę szklaną lub metalową. Czekolady łamiemy na kawałki  wrzucamy do miseczki i roztapiamy dodając 4 łyżki mleka mieszamy z czekoladą i tak roztopioną czekoladę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Piankę wyjmujemy z lodówki i wylewamy polewę na stężoną piankę rozprowadzamy równo i z powrotem wstawiamy do lodówki. Piankę najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc wtedy herbatniki zmiękną i nie będą twarde

 Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz