Domowy sos do spaghetti


Sos do spaghetti to świetna alternatywa do wielu makaronów i lasagne moja rodzina bardzo uwielbia ten sos jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Zachęcam was do jego zrobienia.

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 szklanki wody
  • parmezan
Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy (ale tylko tak, żeby się zeszkliła), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dosłownie chwilkę podsmażamy z cebulką następnie dodajemy mięso mielone i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut,dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy solą, pieprzem, ziołami,mieszamy wszystko, dodajemy wodę i dusimy przez 5 minut. Jeśli sos jest bardzo wodnisty to można zagęścić go mąką  rozrobioną w wodzie dodać do sosu i zagotować. Sosem polewamy spaghetti posypujemy tartym parmezanem. Sos nadaje się do lasagne.


Życzę smacznego!
   

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz