Sos do spaghetti to świetna alternatywa do wielu makaronów i lasagne moja rodzina bardzo uwielbia ten sos jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Zachęcam was do jego zrobienia.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki wody
- parmezan
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy (ale tylko tak, żeby się zeszkliła), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dosłownie chwilkę podsmażamy z cebulką następnie dodajemy mięso mielone i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut,dodajemy koncentrat pomidorowy , doprawiamy solą, pieprzem, ziołami,mieszamy wszystko, dodajemy wodę i dusimy przez 5 minut. Jeśli sos jest bardzo wodnisty to można zagęścić go mąką rozrobioną w wodzie dodać do sosu i zagotować. Sosem polewamy spaghetti posypujemy tartym parmezanem. Sos nadaje się do lasagne.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz