Placuszki z jabłkami na maślance


Placuszki z jabłkami z dodatkiem maślanki to smaczne i szybkie w przygotowaniu, świetnie nadają się na podwieczorek, kolację, czy też jako dodatek po zjedzeniu na obiad pierwszego dania.Moja rodzinka bardzo uwielbia te placuszki więc z chęcią dla nich je robię, dlatego was również zachecam do ich zrobienia.

Składniki:
  • 3szkl mąki
  • 1szkl maślanki
  • 2 jajka
  • 4 małe jabłka, jak duże to 3
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2szkl cukru 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1szkl wody

 Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier kryształ tylko ten drobny mieszamy za pomocą trzepaczki do ubijania piany. Następnie dodajemy 2 całe jajka, oraz maślankę i wyrabiamy wszystko za pomocą łyżki. Wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane masa musi być lekko gęstawa, jeżeli będzie zbyt gęsta to dodajcie odrobinę maślanki. Jabłka obieramy ze skóry i do osobnej miski ścieramy  na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Jeśli jabłka puszczom sok to musimy ten sok odlać,a starte jabłka dodajemy do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy. (za każdym razem łyżkę zamaczamy w wodzie, żeby ciasto dobrze nam  odchodziło od łyżką) Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone placuszki posypujemy cukrem pudrem.


Życzę Smacznego!




Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz