Eklerki to małe ciasteczka zrobione z ciasta parzonego i kremu budyniowego lubiane przez dzieci jak również dorosłych. Eklerki to smaczne i proste w przygotowaniu ciasteczka. Moja rodzinka uwielbia je bardzo i chętnie dla nich je piekę. Świetnie nadają się do kawy jak i herbaty. Serdecznie zapraszam do ich zrobienia.
Do eklerków potrzebne są składniki:
Składniki do ciasta parzonego:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. wody
- 2 szkl.mąki
- 5 jaj
Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy dodajemy margarynę i czekamy aż nam się rozpuści.Gdy margaryna z wodą zacznie wrzeć to wsypujemy mąkę i energicznymi ruchami mieszamy tak aby nam się nie przypaliła mąka a ciasto musi być jednolite i gładkie. Kiedy mamy tak przygotowaną masę odstawiamy ją do wystudzenia następnie gdy masa będzie zimna dodajemy po jednym całym jajku. Za pomocą miksera miksujemy sparzone ciasto dodając po jednym jaku (cały czas miksujemy) aż zużyjemy wszystkie 5 jaj. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy dowolne kształty jakie chcemy uzyskać z naszego ciasta.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy około 20-30 minut.Po upieczeniu wyjmujemy nasze eklerki i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy będą zimne za pomocą noża przekrawamy na pół.
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 1k masła
- 1 szkl cukru
Do garnka wlewamy 2,5 szkl.mleka i zagotowujemy. W połowie szkl.mleka rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującego mleka mieszamy szybko za pomocą trzepaczki do ubijania piany z białek tak żeby nam się nie porobiły grudki. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Wtym czasie do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy z cukrem pudrem (zostawiamy 1 łyżkę cukru do posypania eklerków) aż nam masło zbieleje. Następnie do utartego masła dodajemy po jednej łyżce budyniu i tak miksujemy aż dodamy cały budyń. Następnie na przekrojoną spodnią część nakładamy krem przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz