Placek po węgiersku to znana i lubiana potrawa składa się z chrupiących placków ziemniaczanych i gulaszu.Placek po węgiersku to smaczny i prosty w przygotowaniu, jak również świetny pomysł na obiad.
Składniki na placek ziemniaczany:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana 18 %
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy myjemy ścieramy na tarce, ja użyłam blendera (do blendera trzeba ziemniaki pokroić w ćwiartki). Tak zmiksowane ziemniaki przekładamy do miski, cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę (jeśli nie lubicie cebuli możecie ją pominąć), dodajemy do ziemniaków oraz mąkę sól,pieprz i wszystko dobrze mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i nakładamy dość grubo masy ziemniaczanej i formujemy okrągły placek. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
Składniki na gulasz:
- 70 dag mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól,pieprz
- papryka czerwona ostra
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wrzucamy pokrojone mięso i podsmażamy do zrumienienia, cebulę obieramy i kroimy w pół talarki dodajemy do mięsa i chwilę podsmażamy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka zalewamy wodą około 2 litrów dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości mięsa (około 40-50 minut). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę, w między czasie smakujemy sos, jeśli pasuje nam smak to w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu (jeśli lubicie bardzo gęsty sos to dajcie więcej mąki) chwilę gotujemy. Sosem polewamy placek składamy go na pół i na wierzch placka dajemy śmietanę.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz