Placek po węgiersku


Placek po węgiersku to znana i lubiana potrawa składa się z chrupiących placków ziemniaczanych i gulaszu.Placek po węgiersku to smaczny i prosty w przygotowaniu, jak również świetny pomysł na obiad.

Składniki na placek ziemniaczany:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana 18 %

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy myjemy ścieramy na tarce, ja użyłam blendera (do blendera trzeba ziemniaki pokroić w ćwiartki). Tak zmiksowane ziemniaki przekładamy do miski, cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę (jeśli nie lubicie cebuli możecie ją pominąć), dodajemy do ziemniaków oraz mąkę sól,pieprz i wszystko dobrze mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i nakładamy dość grubo masy ziemniaczanej i formujemy okrągły placek. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Składniki na gulasz:
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól,pieprz
  • papryka czerwona ostra
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wrzucamy pokrojone mięso i podsmażamy do zrumienienia, cebulę obieramy i kroimy w pół talarki dodajemy do mięsa i chwilę podsmażamy. Podsmażone mięso przekładamy do garnka zalewamy wodą około 2 litrów dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości mięsa (około 40-50  minut). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę, w między czasie smakujemy sos, jeśli pasuje nam smak to w pół szklanki zimnej  wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu (jeśli lubicie bardzo gęsty sos to dajcie więcej mąki) chwilę gotujemy. Sosem polewamy placek składamy go na pół  i na wierzch placka dajemy śmietanę.

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz