Makaron z serem


Makaron to jedno z podstawowych nie których dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawane z sosami, serami a także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni Włoskiej, ja zaproponuję makaron w sosie beszamelowym z żółtym serem. Jest on bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu, nie potrzeba wielu składników. Zapraszam serdecznie do jego zrobienia. 

Składniki:
  • pół paczki makaronu Tagiatelle 
  • 20 dag sera żółtego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 300ml mleka 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • pieprz
  • 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:

Przygotowujemy dwa garnki, do jednego z nich wlewamy wodę wsypujemy łyżkę soli i zagotowujemy. Do gotującej wody wrzucamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wylewamy na sito lub cedzak i przelewamy zimną wodą.

Sos beszamelowy:

Do drugiego garnka wkładamy 1 łyżkę masła i roztapiamy je. Do roztopionego masła dodajemy 1 łyżkę mąki i za pomocą trzepaczki szybkimi ruchami mieszamy mąkę tak, żeby się nie przypaliła. Następnie stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając mąkę z mlekiem aby powstał gładki sos. Jeśli w czasie gotowania sos zbyt gęsty dolewamy jeszcze mleko tak, żeby sos zrobił się lejący a nie gęsty. Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach dodajemy do sosu i mieszamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem wszystko dobrze mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy przestudzony makaron i mieszamy.  Makaron z sosem beszamelowym podajemy na ciepło.


Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz