Mini roladki tostowe to smaczna, prosta i świetna przekąska zrobiona z chleba tostowego,szynki i sera żółtego. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 6 plasterków szynki konserwowej
- ser żółty
- 1 jajo
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Z kromek chleba tostowego odkrawamy brzegi ze wszystkich stron. Za pomocą wałka cienko wałkujemy kromki chleba.
Na rozwałkowane kromki kładziemy po plastrze szynki i posypujemy tartym żółtym serem po całości.
Zwijamy w roladki i ostrym nożem przekrawamy na pół lub trzy części.
Jajko wbijamy na talerzyk i za pomocą widelca dobrze roztrzepujemy.
Na drugi talerzyk wysypujemy bułkę tartą.
Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Do rondelka lub na patelnię wlewamy sporą ilość oleju dobrze rozgrzewamy i wrzucamy przygotowane roladki, smażymy na złoty kolor.
Usmażone roladki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Roladki najlepiej podawać ciepłe, ale również na zimno świetnie smakują.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz