Rosół


Rosół to potrawa, którą przygotowuje się długo. Polega ona na gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną. Rosół można zrobić z drobiu lub wołowiny, podaje się go najczęściej z makaronem typu nitki, ale ja lubię również z manną ugotowaną na gęsto, ostudzoną i pokrojoną w kostkę.

Składniki:
  • 1/2 kurczaka lub porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1pietruszka (korzeń)
  • ćwiartka selera
  • por
  • cebula dla koloru
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Kurczaka lub porcję rosołową dobrze myjemy, wkładamy go garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz. Woda musi leciutko zawrzeć ale nie możemy dopuścić do zagotowania. kiedy woda zaczyna wrzeć to pojawią się na wierzchu tak zwane szumy, należy je zebrać za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka i tak trzeba zrobić kilka razy.
Gdy już przestaną się pojawiać szumy to zmniejszamy gaz i wrzucamy do garnka obrane i umyte warzywa, a cebule  obieramy i na suchej patelni podpiekamy lub nakłuwamy na widelec i trzymamy nad ogniem, aż cebula się podpiecze z każdej strony wtedy dodajemy ją do garnka.
Podpieczona cebula nada rosołowi koloru jak i smaku. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy około kilku godzin bez przykrycia.
Im dłużej rosół się gotuje tym jest smaczniejszy, rosół musi być klarowny a nie mętny.
W trakcie gotowania dodajemy przyprawy.
Kiedy rosół jest już gotowy to podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki ( tę czynność możecie pominąć jeśli nie lubicie natki pietruszki).

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz