Drożdżowe Ślimaczki


Drożdżowe ślimaczki to jeden z moich i mojej rodziny ulubionych przysmaków, który po upieczeniu szybko znika. Ślimaczki robię z farszem serowo - szynkowym lub samym serem, są pulchniutkie, przepyszne, świetnie nadają się do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je ze sobą do szkoły, jak również i do pracy. Drożdżowe ślimaczki są smaczne może trochę czasowe, ale jaki efekt musicie przekonać się sami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki +1 łyżeczka
  • 25 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka
  • 25 dag sera żółtego 
  • kilka plastrów szynki
Wykonanie:

Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżeczkę mąki wszystko mieszamy i odstawiam do wyrośnięcia.
W dużej misce przygotowujemy sobie sypkie składniki: mąkę, sól oraz przyprawę do pizzy, za pomocą trzepaczki do ubijania piany mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn, dolewamy wodę oraz olej i dobrze wyrabiamy ciasto (gdyby ciasto było zbyt tępe to dolewamy jeszcze wody), ciasto dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie w małej miseczce lub kubku przygotowuję koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano oraz 4 łyżki wody i dobrze mieszam.
Kiedy ciasto nam wyrośnie (czyli podwoi swoją objętość) dzielimy je na dwie części, jedną z nich zostawiamy w misce pod przykryciem, a drugą część rozwałkowujemy na stolnicy za pomocą wałka na grubość 2-3 mm. Następnie rozwałkowane ciasto smarujemy naszą pastą pomidorową , układamy plastry szynki, posypujemy tartym żółtym serem i zwijamy ciasno w rulon, górny brzeg zostawiamy wolny, smarujemy mlekiem, żeby nam się dobrze skleiło. Tak zwinięte ciasto za pomocą ostrego noża kroimy na 3 cm kawałki. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo, tylko że możecie posypać go samym serem.
Tak przygotowane ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą sylikonową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut.

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz