Śledzie można przygotować na wiele sposobów. Ja śledzie uwielbiam pod każdą postacią dlatego tym razem użyję ich do sałatki jest ona smaczna i łatwa do przygotowania, świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy domowe i nie tylko. Można ją sobie przygotować również na kolacje. Jeśli lubicie śledzie to zachęcam do jej zrobienia.
Składniki:
- 1/2 kg śledzi matiasy
- 1 duży por
- 5 jaj
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- śmietana 18%
- pieprz
- szczypior
Wykonanie:
Do miski wkładamy śledzie zalewam zimną wodą i moczę około 2-3 godzin zmieniając wodę, musimy wypłukać nadmiar soli jaka znajduje się w śledziach. Śledzie wyjmujemy z wody lekko osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Pora dobrze myjemy, siekamy w drobne paseczki, (ale tylko białą część) kukurydzę, groszek konserwowy otwieramy z puszki wylewamy na sito, żeby odlać nadmiar płynu. Następnie jajka wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy na twardo. Ugotowane, ostudzone i obrane jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy po jednej łyżce majonezu i śmietany pieprzymy i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz