Składniki:
- 1kg białego sera mielonego
- 4 całe jajka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2 budynie ( ja wybrałam waniliowy)
- herbatniki zwykłe
- cukier waniliowy
Ser mielony przekładamy do miski, dodajemy całe jajka i miksujemy, aby jajka połączyły się z serem. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy je. Do roztopionego masła dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy przez chwilę, następnie dodajemy zmielony ser i mieszamy. W pół szklanki mleka rozprowadzamy dwa budynie i wlewamy do sera, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy ser około 10 minut cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Na dowolną blaszkę (tylko nie zbyt dużą bo sernik wyjdzie niski) wykładamy warstwę herbatników, a na herbatniki wylewamy ciepłą gest masę serową i przykrywamy herbatnikami.
Tak przygotowany sernik zostawiamy do przestudzenia, a następnie dolewamy dowolną polewę lub galaretkę ( ja wybrałam galaretkę agrestową) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa dobrze stężeje ( najlepiej zrobić ten sernik na wieczór aby przez noc mógł stać w lodówce).
Życzę Smacznego!
Zapraszam również na mój kanał na Youtube gdzie znajdziecie jak wykonać ten o to sernik ----> https://youtu.be/_EWvWBEvAe0
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz