Roladki schabowe to proste i smaczne w przygotowaniu. Do wypełnienia roladek można użyć wielu dodatków. Ja do środka użyłam ogórka kiszonego szynki oraz sera żółtego. Po ugotowaniu roladki są bardzo kruchutkie soczyste. Zapraszam do ich zrobienia.
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 2 ogórki kiszone
- 4 plastry szynki
- 10 dag.sera żółtego
- musztarda
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz,papryka słodka
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
- wykałaczki
Na desce rozkładamy umyte i osuszone kotlety schabowe ,rozbijamy na grubość 3mm. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki, szynkę kroimy w paski o szerokości 1cm, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozbite kotlety smarujemy musztardom,układamy ogórka,szynkę i żółty ser. Następnie zwijamy roladki i za pomocą wykałaczek spinamy brzegi , żeby podczas smażenia jak również gotowania roladki się nie rozleciały. Gdy już zrobimy wszystkie roladki to na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej układamy roladki i smażymy z obu stron po 3minuty. Usmażone roladki przekładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą ale tak żeby woda zakryła mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy roladki są już ugotowane to sprawdzamy sos czy jest dobrze doprawiony (sprawdzamy sos jeśli brakuje jakiejś przyprawy to ją dodajemy). 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w odrobinie wody i dodajemy do sosu, mąka zagęści sos.
Roladki podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem dowolnej surówki jak również jarzynki z buraczków.
Życzę Smacznego!
P.S.
Przed podaniem roladek nie zapomnijcie wyjąć wykałaczek.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz