Roladki Schabowe


Roladki schabowe to proste i smaczne w przygotowaniu. Do wypełnienia roladek można użyć wielu dodatków. Ja do środka użyłam ogórka kiszonego szynki oraz sera żółtego. Po ugotowaniu roladki są bardzo kruchutkie soczyste. Zapraszam do ich zrobienia.

Składniki:
  •  6 kotletów schabowych
  • 2 ogórki kiszone 
  • 4 plastry szynki
  • 10 dag.sera żółtego
  • musztarda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz,papryka słodka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • wykałaczki
Wykonanie:

Na desce rozkładamy umyte i osuszone kotlety schabowe ,rozbijamy na grubość 3mm. Ogórki kiszone kroimy na ćwiartki, szynkę kroimy w paski o szerokości 1cm, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozbite kotlety smarujemy musztardom,układamy ogórka,szynkę i żółty ser. Następnie zwijamy roladki i za pomocą wykałaczek spinamy brzegi , żeby podczas smażenia jak również gotowania roladki się nie rozleciały.  Gdy już zrobimy wszystkie roladki to na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej układamy roladki i smażymy z obu stron po 3minuty. Usmażone roladki przekładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą ale tak żeby woda zakryła mięso, dodajemy wszystkie przyprawy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy roladki są już ugotowane to sprawdzamy sos czy jest dobrze doprawiony (sprawdzamy sos jeśli brakuje jakiejś przyprawy to ją dodajemy). 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w odrobinie wody i dodajemy do sosu, mąka zagęści sos.
Roladki podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem dowolnej surówki jak również jarzynki z buraczków.

Życzę Smacznego!

P.S.
Przed podaniem roladek nie zapomnijcie wyjąć wykałaczek.

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz