Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup a zarazem smak mojego dzieciństwa. Szczaw bo to bohater naszej zupy, można go kupić jako świeży lub zastąpić go ze słoiczka. W słoiczku są dwa rodzaje szczawiu siekany i mielony ja polecam ten siekany jest lepszy. Szczawiowa to smaczna i prosta w przygotowaniu zupa .Do naszej zupy potrzebne są następujące składnik:
Składniki:
- 1 duże pęto kiełbasy
- 4 jajka
- 1 słoiczek szczawiu
- 4 średnie ziemniaki
- sól, pieprz
- śmietana
Do garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę również kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z ziemniakami zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.(możecie tę zupę zrobić na mięsie) W tym czasie kiedy zupka się gotuje wstawiamy jajka i gotujemy na twardo.Sprawdzamy ziemniaki jak będą lekko twardawe to dodajemy szczaw, (na dwa litry zupy ja daję pół słoiczka, jeśli lubicie kwaśniejszą to dajcie więcej szczawiu) solimy i pieprzymy, gotujemy do miękkości ziemniaków, zdejmujemy zupę z ognia . Ugotowane jajka studzimy obieramy i kroimy w dużą kostkę dodajemy do zupy. Na koniec zaprawiamy śmietanom. Zupkę podaję ze świeżym pieczywem.
Życzę Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz