Szczawiowa


Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup a zarazem smak mojego dzieciństwa. Szczaw bo to bohater naszej zupy, można go kupić jako świeży lub zastąpić go ze słoiczka. W słoiczku są dwa rodzaje szczawiu siekany i mielony ja polecam ten siekany jest lepszy. Szczawiowa to smaczna i prosta w przygotowaniu zupa .Do naszej zupy potrzebne są następujące składnik:

Składniki:
  • 1 duże pęto kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 słoiczek szczawiu
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz
  • śmietana
Wykonanie:

Do garnka wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę również kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z ziemniakami zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.(możecie tę zupę zrobić na mięsie) W tym czasie kiedy zupka się gotuje wstawiamy jajka i gotujemy na twardo.Sprawdzamy ziemniaki jak będą lekko twardawe to dodajemy szczaw, (na dwa litry zupy ja daję pół słoiczka, jeśli lubicie kwaśniejszą to dajcie więcej szczawiu) solimy i pieprzymy,  gotujemy do miękkości ziemniaków, zdejmujemy zupę z ognia . Ugotowane jajka studzimy obieramy i kroimy w dużą kostkę dodajemy do zupy. Na koniec zaprawiamy śmietanom. Zupkę podaję ze świeżym pieczywem.

Życzę Smacznego !


Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz