Leczo


Leczo to potrawa węgierska, która zagościła na dobre w naszych domach. Leczo to potrawa jednogarnkowa składająca się z cebuli, kiełbasy oraz papryki i przypraw. Ja do swojego lecza dodaję jeszcze pierś z kurczaka. Leczo to smaczne i proste w przygotowaniu danie.

Składniki:
  • 1 pęto kiełbasy
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 papryki dowolnego koloru
  • 2-3 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka kucharka
  • pieprz,papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

 Do garnka wlewam olej i rozgrzewam. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy, aż kawałki piersi lekko się zrumienią. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki, kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę. Kiedy pierś się podsmaży wrzucamy cebulę chwilę dusimy, następnie dodajemy kiełbasę i puszkę pomidorów dusimy pod przykrycie około 3 min. Na koniec dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy zalewamy wodą około 1,5 litra i na wolnym ogniu gotujemy około 20 min.
Na koniec możemy zagęścić mąką rozrobioną w wodzie ( 1łyżka mąki 1/2szkl wody).

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz