Leczo to potrawa węgierska, która zagościła na dobre w naszych domach. Leczo to potrawa jednogarnkowa składająca się z cebuli, kiełbasy oraz papryki i przypraw. Ja do swojego lecza dodaję jeszcze pierś z kurczaka. Leczo to smaczne i proste w przygotowaniu danie.
Składniki:
- 1 pęto kiełbasy
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 papryki dowolnego koloru
- 2-3 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka kucharka
- pieprz,papryka słodka
- 2 łyżki oleju
Do garnka wlewam olej i rozgrzewam. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy, aż kawałki piersi lekko się zrumienią. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki, kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę. Kiedy pierś się podsmaży wrzucamy cebulę chwilę dusimy, następnie dodajemy kiełbasę i puszkę pomidorów dusimy pod przykrycie około 3 min. Na koniec dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy zalewamy wodą około 1,5 litra i na wolnym ogniu gotujemy około 20 min.
Na koniec możemy zagęścić mąką rozrobioną w wodzie ( 1łyżka mąki 1/2szkl wody).
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz