Kwaśnica


 Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, robi się ją z kapusty kiszonej i mięsa najlepsze są żeberka wędzone, bez dodatków warzyw. Kwaśnica to smaczne i proste w przygotowaniu danie, serdecznie zapraszam do jego przygotowania.

Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1/2kg wędzonych żeberek
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku
Wykonanie:

Kapustę kiszoną przekładamy do miski zalewam zimną wodą i płukam dwa razy. Wypłukaną kapustę przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut, po czym sprawdzam kwaśność kapusty jeśli nie lubicie bardzo kwaśnej kapusty to zmieńcie wodę ( kwaśnica musi być kwaśna). Wędzone żeberka porcjujemy i wkładamy do gotującej kapusty, jak również wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, oraz pieprz. Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka oddzielamy od kostek, kroimy na kawałki i z powrotem wrzucamy do kapusty. Na koniec solimy do smaku i jeszcze przez chwilkę gotujemy. Kwaśnicę podaję ze świeżym pieczywem.

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz