Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, robi się ją z kapusty kiszonej i mięsa najlepsze są żeberka wędzone, bez dodatków warzyw. Kwaśnica to smaczne i proste w przygotowaniu danie, serdecznie zapraszam do jego przygotowania.
Składniki:
- 1kg kapusty kiszonej
- 1/2kg wędzonych żeberek
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól do smaku
Kapustę kiszoną przekładamy do miski zalewam zimną wodą i płukam dwa razy. Wypłukaną kapustę przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut, po czym sprawdzam kwaśność kapusty jeśli nie lubicie bardzo kwaśnej kapusty to zmieńcie wodę ( kwaśnica musi być kwaśna). Wędzone żeberka porcjujemy i wkładamy do gotującej kapusty, jak również wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, oraz pieprz. Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka oddzielamy od kostek, kroimy na kawałki i z powrotem wrzucamy do kapusty. Na koniec solimy do smaku i jeszcze przez chwilkę gotujemy. Kwaśnicę podaję ze świeżym pieczywem.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz