Gołąbki można zrobić na dwa sposoby zawijane w kapuście to najbardziej popularne jakie robimy, ale ja proponuję zrobienie gołąbków inaczej czyli kapustę posiekaną i dodaną do mięsa. Gołąbki te są smaczne i szybsze w przygotowaniu niż te zwykłe, więc zapraszam do ich zrobienia.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa
- 1/2 główki małej kapusty słodkiej
- 3/4szkl ryżu
- 2 łyżki kaszy manny
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Mięso mielone przekładamy do miski. Kapustę słodką siekamy, ale nie zbyt drobno, dodajemy do mięsa, dodajemy ryż ale nie gotowany tylko suchy, kaszę mannę, sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy tak aby nam się składniki dobrze razem połączyły. Kiedy mięso wraz z kapustą dobrze wyrobimy to formujemy kotleciki lekko spłaszczamy lub formujemy dowolny kształt, obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i uformowane gołąbki układamy na patelni i smażymy z obu stron. Tak usmażone gołąbki przekładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą, tak aby zakryła gołąbki dodajemy koncentrat pomidorowy i solimy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gołąbki podaję z ziemniakami lub chlebem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz