Mięso tuńczyka jest smaczne i bogate w witaminy A i D. Spożywane jest jako wędzone, suszone, konserwowe oraz surowe. Sałatka z tuńczyka to jedna z wielu jakie proponuję do zrobienia. Jest smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu.
Do sałatki potrzebne są składniki:
Składniki:
- 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 3-4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- pieprz
- szczypior
Wykonanie:
Tuńczyka przekładamy z puszki na sito aby odsączyć z nadmiaru płynu. Kiedy tuńczyk dobrze ocieknie przekładamy do miski i rozdrabniamy go, dodajemy kukurydzę, ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do tuńczyka.
Jajka wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą i przestudzone obieramy, ze skorupek, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez, pieprzymy i wszystko razem dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz