Flaki z kurczaka

Kiedy robię w domu zwykłe flaki to moja córka, bardzo się krzywi bo ich nie lubi, więc ja zastępuje je kurczakiem, są smaczne i delikatniejsze od normalnych flaków. Do przygotowania flaczków są potrzebne następujące składniki.

Składniki:
  • 1 kurczak  lub same udka
  • 4 marchewki 
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 mały por (zielona końcówka) 
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • sól lub kucharek do smaku 
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 - 2 łyżki magi w płynie 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła 
Przygotowanie:

Kurczaka lub udka dobrze myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną, umytą włoszczyznę ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler i por ) i gotujemy tak aby powstał z tych składników rosół ( rosół gotujemy na wolnym ogniu ). Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z garnka jak również włoszczyznę. Przelewamy wywar przez sito do drugiego garnka. Przestudzonego kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem lub rozrywamy rękoma na drobne kawałki tylko, żeby nie były zbyt drobne bo mają one przypominać zwykłe flaki. Pozostała marchewkę i pietruszkę tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Następnie rozdrobnionego kurczaka i startą włoszczyznę wrzucamy do garnka z rosołem i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Do gotujących flaków dodajemy majeranek, gałkę muszkatołową, sól lub kucharek, pieprz, paprykę, magi i to zagotowujemy z flakami.
Jeśli będziecie chcieli dodać więcej jakiegoś wyżej wymienionego składnika to możecie doprawić według swojego smaku.
Na patelnię rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy mąkę, robimy z tego tak zwana zasmażkę, dodajemy do flaków, chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli nie lubicie zaprawianych flaków to można pominąć tę czynność.
Flaczki podaję z dowolnym pieczywem.


Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz