Składniki:
- 1 kurczak lub same udka
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 mały por (zielona końcówka)
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól lub kucharek do smaku
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 - 2 łyżki magi w płynie
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Kurczaka lub udka dobrze myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną, umytą włoszczyznę ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler i por ) i gotujemy tak aby powstał z tych składników rosół ( rosół gotujemy na wolnym ogniu ). Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z garnka jak również włoszczyznę. Przelewamy wywar przez sito do drugiego garnka. Przestudzonego kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem lub rozrywamy rękoma na drobne kawałki tylko, żeby nie były zbyt drobne bo mają one przypominać zwykłe flaki. Pozostała marchewkę i pietruszkę tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Następnie rozdrobnionego kurczaka i startą włoszczyznę wrzucamy do garnka z rosołem i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Do gotujących flaków dodajemy majeranek, gałkę muszkatołową, sól lub kucharek, pieprz, paprykę, magi i to zagotowujemy z flakami.
Jeśli będziecie chcieli dodać więcej jakiegoś wyżej wymienionego składnika to możecie doprawić według swojego smaku.
Na patelnię rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy mąkę, robimy z tego tak zwana zasmażkę, dodajemy do flaków, chwilę jeszcze gotujemy. Jeśli nie lubicie zaprawianych flaków to można pominąć tę czynność.
Flaczki podaję z dowolnym pieczywem.
Życzę Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz