Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu jednogarnkowa potrawa. Kiedy przygotowuję tę potrawę to zapach gotowania rozchodzi się po całym domu. Gulasz ten bardzo smakuje moim domownikom jak również znajomym. Przygotować go można z różnego rodzaju mięsa wieprzowego i dowolnymi warzywami ale ja dziś proponuję gulasz z karczku bo takie mięso posiadam. Zachęcam was do zrobienia tej potrawy.  

Składniki: 
  • pół kg karczku 
  • 2 duże marchewki 
  • pół główki kapusty słodkiej 
  • 4 duże ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy 
  •  3-4 ziela angielskie 
  • 1 łyżka magii 
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Karczek, może też być mięso z łopatki lub od szynki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na desce w kostkę gulaszową ( wielkość kostki dowolna). Pokrojone mięso przekładamy do miski lub na talerz posypujemy dwoma łyżkami mąki, kawałki mięsa muszą być oprószone mąką a przed wrzuceniem do garnka otrzepujemy jej nadmiar z mięsa. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, na rozgrzany olej wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy co jakiś czas mieszając, mięso musi się lekko podsmażyć ze wszystkich stron, ale go nie zpiekamy.
 W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w dużą kostkę albo w pół talarki, kapustę słodką kroimy. ( Ja użyłam kapusty włoskiej ) Marchew obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki, ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę i kapustę (oprócz ziemniaków ) dodajemy do poduszonego mięsa i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i magi, zalewamy to wodą i gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Po 25 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i wszystko razem gotujemy do miękkości. Na koniec wykładamy gulasz do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki ( ja tę czynność pomijam bo moi domownicy nie za bardzo lubią gulasz z pietruszką ).
Gulasz można podawać z chlebem jak również jeść sam bez dodatków.


Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz