Składniki:
- 4 duże cebule
- 1 puszka pomidorów lub 4 świeże
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 1 - 2 łyżki olej
- 2 szklanki wody
Do miski z wodą wrzucamy obraną ze skóry cebulę ( cebulę moczmy po to żeby podczas krojenia nie szczypała nas w oczy, czas moczenia około 10 minut ), wyjmujemy cebulę z wody osuszamy ręcznikiem i kroimy w pół talarki. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 5 minut, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypaliła. Następnie wlewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem cebulę aż wyparuje woda. Kiedy woda wyparuje dodajemy puszkę pomidorów lub świeżych obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę. Pomidory dusimy z cebulą do momentu, aż sok z pomidorów odparuje co jakiś czas mieszamy. Gdy sok nam odparuje do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, solimy, pieprzymy i wlewamy na patelnię, mieszamy do uzyskania konsystencji jajecznicy. Jeśli lubicie bardziej przypieczone jajka to dłużej smażymy. Jajecznicę podaję z dowolnym pieczywem.
Życzę Smacznego ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz