Jajecznica z pomidorami

Witam was, niedziela to jeden z dni tygodnia w którym wraz z moją rodziną, możemy zjeść wspólne śniadanie. Do jajecznicy użyję pomidorów z puszki a nie jak zwykle świeżych które muszę obierać ze skóry i kroić w kostkę. Pomidory dają lekko kwaskowy posmak jajecznicy. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu dlatego zapraszam do jej przyrządzenia.

Składniki:
  • 4 duże cebule 
  • 1 puszka pomidorów lub 4 świeże 
  • 4 jajka 
  • sól, pieprz 
  • 1 - 2 łyżki olej
  • 2 szklanki wody
Przygotowanie:

Do miski z wodą wrzucamy obraną ze skóry cebulę ( cebulę moczmy po to żeby podczas krojenia nie szczypała nas w oczy, czas moczenia około 10 minut ), wyjmujemy cebulę z wody osuszamy ręcznikiem i kroimy w pół talarki. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy go i wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy około 5 minut, cały czas mieszając, żeby nam się nie przypaliła. Następnie wlewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem cebulę aż wyparuje woda. Kiedy woda wyparuje dodajemy puszkę pomidorów lub świeżych obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę. Pomidory dusimy z cebulą do momentu, aż sok z pomidorów odparuje co jakiś czas mieszamy. Gdy sok nam odparuje do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, solimy, pieprzymy i wlewamy na patelnię, mieszamy do uzyskania konsystencji jajecznicy. Jeśli lubicie bardziej przypieczone jajka to dłużej smażymy. Jajecznicę podaję z dowolnym pieczywem.


Życzę Smacznego ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz