Ciasteczka z budyniem


Czasami jest tak, że dostajemy nie spodziewany telefon od znajomych czy też od kogoś z rodziny, że wpadną do nas z wizytą na kawę a my nie mamy nic na słodko czym mogli byśmy poczęstować naszych gości to proponuję szybkie wyjście z sytuacji. Ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniem to proste i smaczne w przygotowaniu i godne polecenia. Do naszych ciasteczek potrzebne są następujące składniki. 

Składniki: 
  • 2 płaty ciasta francuskiego 
  • 3 budynie ( smak dowolny ja użyłam śmietankowego )
  • mleko
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania
  • dowolne owoce do dekoracji 
Przygotowanie:

Z 1 płata ciasta francuskiego kroimy na dowolnej wielkości kwadraty, będą nam służyć za spód naszych ciasteczek. Z drugim płatem ciasta robimy to samo co z pierwszym, kwadraty z obu ciast maja być tej samej wielkości z tym, że w kwadratach z drugiego ciasta robimy dziury za pomocą szklanki. Każdy kwadrat w całości czyli nasz spód do ciasteczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy ciasto z dziurką lekko przyciskając, żeby nam się oba ciasta skleiły. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej mata silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy od 15 do 20 minut.W tym czasie gotujemy budyń o dowolny smaku według przepisu jaki znajduje się na opakowaniu ( ja daję trochę mniej mleka niż jest w przepisie wtedy budyń będzie gęściejszy ), ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i za pomocą łyżki kruszymy środek naszych ciasteczek tak aby powstało nam miejsce do nałożenia budyniu. Budyń nakładamy łyżka przystrajamy owocami i posypujemy cukrem pudrem.

Życzę Smacznego ;-)

Zachęcam was do komentowania i podzielenia się waszymi przepisami, które mogła bym wypróbować w mojej kuchni ;-)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz