Karpatka



Ciasto karpatka świetnie nadaje się na niedzielę do kawy lub herbaty, rozpływa się w ustach, kiedy ją zrobię to szybko znika. Karpatka składa się z ciasta parzonego i kremu.

Składniki na ciasto parzone:
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 jaj 
Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło lub margarynę, roztapiamy i wlewamy wodę, kiedy zacznie się lekko gotować to wsypujemy mąkę i energicznymi ruchami mieszamy tak aby powstała nam jednolita masa a zarazem, żeby nam się nie przypaliła, musi odchodzić od garnka. Czas parzenia około 3-4 minut.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie to dodajemy po całym jajku i miksujemy aż dodamy wszystkie jajka. Na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę (o wymiarach 38cm X 25cm), rozkładamy połowę ciasta i rozprowadzamy cienko po blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Kiedy ciasto nam się upiecze to przekładamy z blachy na deskę lub kratkę, raszkę (chyba że macie 2 takie same blaszki to nie musicie ciasta przekładać) i robimy to samo z drugą porcją ciasta. Upieczone ciasta studzimy i przekładamy kremem.

Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 jajko 
  • 4 żółtka 
  • cukier puder do dekoracji 
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy i gotujemy. Do pozostałego mleka dodajemy jajko, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną dobrze mieszamy, dodajemy do gotującego się mleka. Masę cały czas mieszamy, aż nam zgęstnieje i żeby nam się zrobiły grudki, mieszamy za pomocą trzepaczki. Ugotowana masę odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski wkładamy masło i za pomocą miksera ucieramy, aż masło nam zbieleje następnie do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.

Na desce lub blaszce kładziemy jeden płat ciasta, wykładamy krem równo rozprowadzamy przykrywamy drugim płatem ciasta i posypujemy cukrem pudrem.


Życzę Smacznego ;-) 

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz