Ptysie faszerowane to wspaniała przystawka nadająca się na przyjęcia jak również na kolację. To szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka.
Składniki:
- 1kg pieczarek
- 10 ptysi (wkładów ptysiowych)
- 20dag sera żółtego startego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Pieczarki obrać lub dobrze umyć i pokroić w talarki, kostkę jak kto woli. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić pokrojone pieczarki i dusić pod przykryciem około 10-15 minut, przyprawić solą do smaku. Puste ptysie przekroić na pół, jeśli nie możecie kupić ptysi można je zrobić samemu. Na spodnią część ptysia wykładamy pieczarki, posypujemy żółtym serem i przykrywamy górną częścią ptysia i wstawiamy do rozgrzanego (180 stopni)piekarnika ptysie aż do rozpuści się ser.
Życzę Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz