Kebab Domowy w Chlebie


Witam, dziś polecam do zrobienia pysznego i łatwego w przygotowaniu domowego kebaba z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Do zrobienia takiego kebaba są potrzebne następujące składniki:

Składniki: (na 4 kebaby)
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • pół sałaty masłowej lub lodowej 
  • 1 ogórek zielony 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 duże pomidory
  • przyprawa do kebaba
  • 1 łyżka oleju do smażenia 
  • chlebek do kebaba (przepis na chlebek podaje niżej)
  • sos czosnkowy 
Przygotowanie:
Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym kroimy w kostkę lub paski jak kto woli, dodajemy jedną łyżkę przyprawy do kebaba. kawałki piersi dobrze mieszamy z przyprawą, wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy kawałki piersi i smażymy aż stracą surowość. Pomidory, ogórki, cebulę kroimy w plasterki, paprykę w paski a sałatę rwiemy na kawałki.

Podaję przepis na chlebek do kebaba.

Składniki:
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy 
Drożdże rozpuszczamy w 2/3 szklanki ciepłej wody z cukrem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Do miski wsypuję mąkę, sól, wlewamy drożdże oraz oliwę i dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto, jeśli nie chce się łączyć to dolewamy resztę wody. Wyrabiać można ręcznie lub mikserem, ale ja wyrabiam ręcznie.
Wiadomo, że ręczne wyrabianie trwa nieco dłużej niż mikserem. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dowolną formę ( najlepiej okrągłą ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę i rozprowadzamy je na grubość około 2-3cm. Palcami robimy wgłębienia , dzięki czemu ciasto powinno równo wyrosnąć. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na czas aż nam się nagrzeję piekarni (220 stopni ).
Do rozgrzanego piekarnika wstawiam ciasto i piekę około 20 minut ( do czasu aż się zarumieni ). Upieczony i przestudzony chlebek, kroję go na 4 części i każdą część przekrawam nożem ale nie do samego konica.



Na rozgrzany grill elektryczny kładziemy chlebek i pieczemy go aż będzie chrupki ( ale nie spiekamy go za mocno i ma stracić trochę swojej grubości ). Gdy chlebek mamy już podpieczony, lekko go rozchylamy ale tak aby nie przerwać spodu. środek smarujemy sosem czosnkowym wypełniamy mięsem, warzywami i na wierzchu znów polewamy sosem. ( przepis na sos czosnkowy 'tutaj'  )







Życzę Smacznego ;)

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz