Zupa grochowa przyrządzana jest z grochu łupanego, na boczku wędzonym czy też żeberkach wędzonych z dodatkiem ziemniaków, włoszczyzny oraz przypraw.
Zupa grochowa to smaczna i prosta w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam do jej zrobienia.
Składniki:
- 1szkl grochu łupanego
- 20 dag żeberek wędzonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 ziemniaki (duże)
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Groch wsypujemy do garnka, żeberka kroimy w kawałki i wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę lub talarki. \Wszystką włoszczyznę wkładamy do garnka i gotujemy 10 -15 minut.
Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , dodajemy wszystkie przyprawy, majeranku 1 dużą łyżkę i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz