Zapraszam na filmik https://www.youtube.com/watch?v=AI5cPbo5sbk&t=39s
Pierś z kurczaka pod pierzynką to moja propozycja na obiad, świetnie nadaje się na kolację czy też przyjęcia.
Pierś po usmażeniu i włożeniu do piekarnika jest soczysta jak również smakowitości nadaje majonez.
Jest smaczna i prosta w przygotowaniu, zachęcam do jej przygotowania.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 4 - 5 średnich marchewek
- 2 cebule
- 2 papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser mozzarella (tarta)
- majonez
Wykonanie:
Piersi rozklepujemy jak na kotlety schabowe ( jeśli pierś jest gruba to przekrawamy ją na pół).
Następnie solimy i pieprzymy. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki , marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy pierś z obu stron. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni. Patelnię myjemy i ponownie wlewamy olej . Wrzucamy pokrojone warzywa solimy podsmażamy chwilkę i podlewamy 2 lub 3 szklankami wody, dusimy do miękkości.
Tak przygotowaną pierś układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą sylikonową.
Następnie na pierś wykładamy uduszone warzywa smarujemy 2 łyżkami majonezu i posypujemy tartom mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Można podawać z ryżem, ziemniakami z dodatkiem dowolnej surówki.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz