Zapraszam na filmik https://www.youtube.com/watch?v=CsTcWBKDr3k
Ciasto pomarańczowo czekoladowe to słodka propozycja do kawy jak również herbaty.
Ciasto to jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Podczas wyrabiania ciasta może mieć konsystecje zważonego, ale sie tym nie zrażajcie bo tak musi być ( chociaż nie zawsze).
Zapraszam do wypróbowania tego ciasta.
Składniki: Porcja na małą blaszke.
- 150g masła
- 2 łyżki miodu
- 175g cukru brązowego
- 150g mąki
- 25g kakao
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pomarańcze
Masło ucieramy z cukrem i miodem, aż masa bedzie karmelowa.
Mąke wymieszać z kakaem i sodą. Do utartego masła dodajemy mąke na przemian z jajkami.
Na tarce ścieramy z dwóch pomarańczy skórke (przed starciem pomarańcze dobrze wyszorować), a nastepnie wyciskamy sok z jednej pomarańczy i dodajemy do masy razem ze skórką.Właśnie w tym momencie masa może wyglądać jak by sie zważyła to normalne, ale nie musi tak być.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem, wyrównujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy 45-50 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Życze Smacznego!!!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciasta, bardzo często je piekę. Od kiedy zajrzałam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ moje ciasto jest po prostu idealne. Kiedy piekę je dla rodzinki, nie wiadomo kiedy znika z talerza!
OdpowiedzUsuń