Kurczak pod ciastem francuskim + filmik



Zapraszam na filmik  https://www.youtube.com/watch?v=CYP_nPpWwTA

Kurczak pod ciastem francuskim to smaczny, pomysł na kolacje jak i na lunch do pracy. Smakuje najlepiej na ciepło. Jest proste w przygotowaniu i składa sie z niewielu składników. Zapraszam do przygotowania  tej potrawy.




Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1/4 pora
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 ml bulionu
  • ciasto francuskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatułowa

Wykonanie:

Pierś i cebule kroimy w kostke, pora, pieczarki kroimy w pół talarki. Na patelni podsmażamy pierś dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Nastepnie dodajemy musztarde, śmietane, make, przyprawiamy przyprawami. Na koniec wlewamy bulion (ja użyłam bulionu z kostki i nie dodałam soli) dusimy około 3 min.
Ciasto francuskie musi być wieksze niż forma.
Nacinamy lekko powierzchnie ciasta nożem wzdłuż i w szerz (robiąc krzyż).
Do naczynia żaroodpornego przekładamy pierś z sosem.
Na wierzch nakładamy ciasto, brzegi wywijamy według uznania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 15-20 minut.
Podajemy na ciepło.

Życze Smacznego!!!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz