Zapraszam na filmik https://www.youtube.com/watch?v=CYP_nPpWwTA
Kurczak pod ciastem francuskim to smaczny, pomysł na kolacje jak i na lunch do pracy. Smakuje najlepiej na ciepło. Jest proste w przygotowaniu i składa sie z niewielu składników. Zapraszam do przygotowania tej potrawy.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1/4 pora
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 ml bulionu
- ciasto francuskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatułowa
Wykonanie:
Pierś i cebule kroimy w kostke, pora, pieczarki kroimy w pół talarki. Na patelni podsmażamy pierś dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Nastepnie dodajemy musztarde, śmietane, make, przyprawiamy przyprawami. Na koniec wlewamy bulion (ja użyłam bulionu z kostki i nie dodałam soli) dusimy około 3 min.
Ciasto francuskie musi być wieksze niż forma.
Nacinamy lekko powierzchnie ciasta nożem wzdłuż i w szerz (robiąc krzyż).
Do naczynia żaroodpornego przekładamy pierś z sosem.
Na wierzch nakładamy ciasto, brzegi wywijamy według uznania.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 15-20 minut.
Podajemy na ciepło.
Życze Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz