Placki ziemniaczane ala bruschetta + filmik


Placki ziemniaczane to prosta i smaczna potrawa przygotowana z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli , jajek, maki, soli i pieprzu.
Placki ziemniaczane podaje się zaraz po usmażeniu, aby pozostały chrupkie.
Ja proponuje placki ziemniaczane ala bruschetta, są smaczne i proste w przygotowaniu.
Zapraszam do ich przygotowania.

Składniki na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 jaja
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub blendujemy w blenderze.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do startych ziemniaków, oraz dodajemy jajko, mąkę,solimy i pieprzymy i wszystko mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej za pomocą łyżki wylewamy placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby się odsączyły z tłuszczu.

Składniki na dip:
  • 4 duże pomidory
  • 1mała cebula biała (lub połowa dużej)
  • 1 mała cebula czerwona (lub połowa dużej)
  • parmezan
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy w dość małą kostkę, przekładamy do miseczki.
Cebulę białą jak i czerwoną również kroimy w kostkę dodajemy do pomidorów, solimy pieprzymy  (pieprzu nie za dużo) można dodać posiekaną bazylię.
Wszystko mieszamy. Tak przygotowany dip wykładamy na placki i posypujemy tartym parmezanem.
Placki podajemy na ciepło.

Możecie również zobaczyć filmik jak te oto placki wraz z dipem wykonuję -> https://www.youtube.com/watch?v=HYtz0OdbR2w

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz