Babka puchowa to smaczna i prosta w przygotowaniu, jest bardzo puszysta i szybko znika ze stołu.
Składniki:
- 200g margaryny
- 6 jaj
- 2szkl. mąki
- 1szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- sok z cytryny
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy dwie miski do jednej z nich wbijamy oddzielone żółtka od białek,drugą miskę z białkami odstawiamy.
Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na kogel mogel.
Następnie do mąki dodajemy proszek do pieczenia.
Do utartych żółtek dodajemy na przemian przesianą mąkę i przestudzoną margarynę cały czas miksując.
Na koniec ubijamy pianę na sztywno i porcjami dodajemy do masy cały czas ubijając na wolnych obrotach.
Formę ( keksówkę ) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wylewamy do formy równo rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 50 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Lukier:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki soku z cytryny i dodajemy cukier puder, tyle ile nam zabierze dobrze mieszamy.
Gdyby lukier był zbyt wodnisty to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Życzę Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz