Babka Puchowa


Babka puchowa to smaczna i prosta w przygotowaniu, jest bardzo puszysta i szybko znika ze stołu.

Składniki:
  • 200g margaryny
  • 6 jaj
  • 2szkl. mąki 
  • 1szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:


Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy dwie miski do jednej z nich wbijamy oddzielone żółtka od białek,drugą miskę z białkami odstawiamy.
Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na kogel mogel.
Następnie do mąki dodajemy proszek do pieczenia.
Do utartych żółtek dodajemy na przemian przesianą mąkę i przestudzoną margarynę cały czas miksując.
Na koniec ubijamy pianę na sztywno i porcjami dodajemy do masy cały czas ubijając na wolnych obrotach.
Formę ( keksówkę ) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wylewamy do formy równo rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 50 minut.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Lukier:

Do miseczki wlewamy 2 łyżki soku z cytryny i dodajemy cukier puder, tyle ile nam zabierze dobrze mieszamy.
Gdyby lukier był zbyt wodnisty to dodajemy jeszcze cukru pudru.

Życzę Smacznego !

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz