Pieczarki faszerowane to świetna przystawka jaką możemy przygotować na grilu jak również w piekarniku. Pieczarki faszerowane to wspaniała alternatywa na imprezy grilowe, domowe czy też na kolację. Pieczarki są smaczne i proste w przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło.
Składniki:
- 8 dużych pieczarek
- 6 plastrów boczku wędzonego
- ser mozzarella tarty lub w plastrach
- 3 cebulki szalotki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
Pieczarki myjemy lub obieramy ze skóry, odcinamy ogonki i za pomocą łyżeczki wydrążamy tzw. blaszki nie wyrzucamy, wykorzystamy do nadzienia.
Ogonki z pieczarek jak i plastry boczku kroimy w kostkę.
Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła i roztapiamy je, wrzucamy pokrojony boczek, ogonki oraz wydrążone blaszki z pieczarek i podsmażamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i również dodajemy do boczku i pieczarek podsmażamy, solimy i pieprzymy.
Do podsmażonych składników dodajemy posiekany szczypiorek.
Duże pieczarki napełniamy farszem, posypujemy serem mozzarella i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz