Duszaki to jednogarnkowa potrawa, którą przygotowuje się z ziemniaków, marchwi , kapusty,wędliny lub mięsa. Najczęściej robiona jest w żeliwnym kociołku gotowanym nad ogniskiem. Ja Duszaki przygotuję w warunkach domowych, można je zrobić w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, który wstawiamy do piekarnika. Duszaki to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa.
Składniki:
- 1/2kg ziemniaków
- 1/2 główki kapusty słodkiej
- 1/2 główki kalafiora
- garść fasolki szparagowej
- 4 duże marchewki
- 1/2kg boczku wędzonego
- 1/2kgmięsa (karczek)
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry, dodajemy zioła i olej i mieszamy tak aby zioła pokryły ziemniaki.
Następnie w plastry kroimy boczek i mięso.
Marchew obieramy i kroimy w kawałki około 3cm, kapustę kroimy ale nie drobno,kalafiora rozdzielamy na różyczki.
Przygotowujemy gęsiarkę lub naczynie żaroodporne i układamy warstwami, ziemniaki, mięso, kapusta, marchew, boczek, kalafior i fasolkę szparagową, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 2 godzin.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz