Duszaki


Duszaki to jednogarnkowa potrawa, którą przygotowuje się z ziemniaków, marchwi , kapusty,wędliny lub mięsa. Najczęściej robiona jest w żeliwnym kociołku gotowanym nad ogniskiem. Ja Duszaki przygotuję w warunkach domowych, można je zrobić w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym, który wstawiamy do piekarnika. Duszaki to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa.

Składniki:
  • 1/2kg ziemniaków
  • 1/2 główki kapusty słodkiej
  • 1/2 główki kalafiora
  • garść fasolki szparagowej
  • 4 duże marchewki
  • 1/2kg boczku wędzonego
  • 1/2kgmięsa (karczek)
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry, dodajemy zioła i olej i mieszamy tak aby zioła pokryły ziemniaki.
Następnie w plastry kroimy boczek i mięso.
Marchew obieramy i kroimy w kawałki około 3cm, kapustę kroimy ale nie drobno,kalafiora rozdzielamy na różyczki.
Przygotowujemy gęsiarkę lub naczynie żaroodporne i układamy warstwami, ziemniaki, mięso, kapusta, marchew, boczek, kalafior i fasolkę szparagową, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, solimy i pieprzymy.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 2 godzin.

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz