Enchilada to meksykańska potrawa zrobiona z tortilli polanej sosem i wypełnionej farszem i zwijana w rulon.Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku.
Enchilada to smaczna i prosta w przygotowaniu.
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1szklanka wody
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodajemy 2 puszki pomidorów i 1 szklankę wody,oraz wszystkie przyprawy gotujemy pod przykryciem około 5 minut.
Tak przygotowany sos miksujemy, aż kawałki pomidorów się z blendują.
Składniki na Enchilade:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 6 placków tortilli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- śmietana
- żółty ser tarty
- olej do smażenia
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy cebula się podsmaży wrzucamy mięso mielone i smażymy około 10 minut, solimy do smaku.
Na desce układamy placek tortilli smarujemy odrobiną sosu, ale nie na całym placku wykładamy mięso, na mięso dajemy 2 łyżki śmietany i posypujemy tartym żółtym serem.
Następnie tortillę ciasno zwijamy w rulon i tak postępujemy ze wszystkimi tortillami.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy tylko tak żeby nam zakryło dno, a następnie układamy zwinięte tortille.
Na tak ułożone tortille wylewamy sos, placki muszą być pokryte sosem i posypujemy żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Enchilade podajemy na ciepło.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz