Kurczak w sosie własnym z dodatkiem cebuli to bardzo smaczny i szybki objad w przygotowaniu. Ja do zrobienia tego przepisu użyłam pałek z kurczaka.
Składniki:
- 1kg pałek z kurczaka
- 2 duże cebule
- przyprawa do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Do miski wkładamy pałki dodajemy przyprawę do kebaba oraz przyprawę do kurczaka dobrze obtaczamy pałki w przyprawach i odstawiamy na chwilę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rozgrzewamy i układamy kurczaka, podsmażamy go ze wszystkich stron ( kurczak musi być zrumieniony).
Kiedy kurczak nam się smaży w tym czasie obieramy cebulę kroimy w pół talarki i dodajemy do kurczaka chwilę cebulkę podsmażamy z kurczakiem, następnie dodajemy zioła prowansalskie, solimy i pieprzymy wlewamy wodę około 1 litra, przykrywamy zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości kurczaka i wyparowania wody. Na koniec sprawdzamy czy kurczak jest odpowiedni w smaku.
P.S.
Ja dodaję jeszcze do tej potrawy odrobinę maggi.
Życzę Smacznego!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz