Bitki schabowe w sosie pieczarkowym+ filmik


Bitki schabowe w sosie pieczarkowym to dobra propozycja na obiad. Bitki schabowe to smaczne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do ich przygotowaniu.

Składniki:
  • 4-6 kotletów schabowych
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 śmietana
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masla
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Umyte i osuszone kotlety rozbijamy na grubość około 3 mm (przed rozbijaniem kotlety przykrywam folią spożywczą wtedy podczas rozbijania nie popryskamy sobie kuchni), solimy i pieprzymy.
Na talerz wsypujemy mąkę i paprykę mieszamy i obtaczamy rozbite bitki.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, na gorący olej układamy nasze bitki i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w rondelku i wrzucamy pokrojone pieczarki, dusimy około 5 minut w tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Podduszone pieczarki zalewamy śmietaną i około szklanką wody układamy usmażone bitki w sosie,przykrywamy i dusimy pół godziny.

Zapraszam również na film w którym pokazuję jak przyrządzić potrawę: https://youtu.be/A1oQ6r3rSk4

Życzę Smacznego!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz