Bitki schabowe w sosie pieczarkowym to dobra propozycja na obiad. Bitki schabowe to smaczne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do ich przygotowaniu.
Składniki:
- 4-6 kotletów schabowych
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 śmietana
- 2 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 1 łyżka masla
- olej do smażenia
Umyte i osuszone kotlety rozbijamy na grubość około 3 mm (przed rozbijaniem kotlety przykrywam folią spożywczą wtedy podczas rozbijania nie popryskamy sobie kuchni), solimy i pieprzymy.
Na talerz wsypujemy mąkę i paprykę mieszamy i obtaczamy rozbite bitki.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, na gorący olej układamy nasze bitki i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w rondelku i wrzucamy pokrojone pieczarki, dusimy około 5 minut w tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Podduszone pieczarki zalewamy śmietaną i około szklanką wody układamy usmażone bitki w sosie,przykrywamy i dusimy pół godziny.
Zapraszam również na film w którym pokazuję jak przyrządzić potrawę: https://youtu.be/A1oQ6r3rSk4
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz