Ciasto jogurtowe z borówkami amerykańskimi to smaczne i szybkie w przygotowaniu, jest pulchne i szybko znika po upieczeniu. Do ciasta można użyć dowolnych świeżych owoców.
Składniki:
- 4 jajka
- 1szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1/2szkl oleju
- 1szkl jogurtu naturalnego
- 3szkl mąki
- 3łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wbijamy całe jajka i wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na kogel mogel.
Do ubitych jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy na dużych obrotach, nastepnie dodajemy jogurt i dalej miksujemy, a na koniec stopniowo wlewamy olej i jeszcze chwile miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto równo rozprowadzamy, wykładamy borówki i posypujemy kruszonką.
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstawiamy ciasto i pieczemy około 45 minut.
Kruszonka:
- 100g maki
- 50g margaryny
- 50g cukru
Zapraszam na kanał YouTube gdzie pokazuje jak wykonać to ciasto https://www.youtube.com/watch?v=za0Sy3i0K_c
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz