Pulpety w sosie własnym + filmik


Kolejne pulpety można je robić w wielu sosach. Tym razem są to pulpety w sosie własnym wykonane przez moją córkę. Jak to dobrze,że czasami ktoś zaproponuje wam przygotowanie obiadu.
Pulpeciki są smaczne i proste w przygotowaniu zapraszam do ich zrobienia.

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, wszystkie przyprawy oraz jajka. Dobrze wyrabiamy wszystkie składniki.
Z tak wyrobionego mięsa formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy klopsiki, smażymy z obu stron.
Wlewamy do połowy garnka gorącą wodę, dodajemy kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Usmażone pulpety przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Na tym samym oleju co były smażone pulpety podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka.
Na patelni roztapiamy masło dodajemy mąkę i podsmażamy. Do mąki dodajemy trochę wody z pulpetów. Zasmażkę dodajemy do pulpetów i szybko mieszamy, żeby nie powstały gródki.

Życzę Smacznego!!!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz