Duszony karczek z cebulką i marchewką to potrawa jednogarnkowa jak również super pomysł na czy też ciepłą kolację. Karczek po uduszeniu jest mięciutki i soczysty, smaczny i prosty w przygotowaniu. Zachęcam was do jego zrobienia.
Składniki:
- 4 plastry karczku
- 3 marchewki (nie duże)
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcester
- 1łyżka przyprawy do karkówki
- olej
- 1liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Do miski dajemy sos sojowy, sos worcester, 3 łyżki oleju, przyprawa do karkówki wszystko dobrze mieszamy. Plastry karczku wkładamy do miski z marynatą i dobrze mieszamy, żeby pokryły się sosem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ją w pół talarki i jeszcze na pół, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy olej rozgrzewamy i smażymy plastry karczku z obu stron, następnie usmażony karczek przekładamy na talerz. \Cebulę wraz z marchewką listkiem laurowym i zielem angielskim wrzucamy na patelnię gdzie smażył się karczek (nie zmieniamy oleju) chwilę podsmażamy. Na podsmażoną cebulę układamy karczek zalewamy wodą solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości.
Karczek podaję z ziemniaczkami.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz