Pizza pieróg ( calzone) + filmik


Pizza Calzone jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu jest pulchniutkie łatwo się wałkuje i skleja. Do pizzy możecie użyć składniki jakie lubicie. Kiedy robię Calzone moi domownicy nie mogą się doczekać,
aż pizza się upiecze. Zachęcam was do jej przygotowania.

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg maki
  • 2-3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy, olej oraz drożdże rozpuszczone w pół szklanki ciepłej wody. Rozpuszczone drożdże  dodajemy do mąki. Wszystko dobrze wyrabiamy za pomocą rąk lub robota z nakładkami do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo ciepłą wodę, tyle żeby ciasto nie było tępe. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3-4 łyżki wody
Koncentrat przekładamy do miseczki, dodajemy oregano, wodę i dobrze wszystko mieszamy.

Składniki na nadzienie:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 20 dag sera żółteego
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów salami
  • 1 duża cebula
  • 1-2 papryki
  • olej
  • sól
Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju wrzucamy pieczarki chwilę dusimy dodajemy cebulę, paprykę i dusimy, pod koniec duszenia solimy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę rolujemy i kroimy na 4 części, każdą z części wałkujemy okrągły placek na grubość 2- 3 mm. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym zostawiając 1cm nie smarowany od brzegu, wykładamy farsz posypujemy serem i dobrze sklejamy brzegi. wierzch ciasta smarujemy sosem i posypujemy serem.
Pizzę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Calzone podajemy na ciepło, ale na zimno również smakuje.

Życzę Smacznego!!!


Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz