Pizza Calzone jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu jest pulchniutkie łatwo się wałkuje i skleja. Do pizzy możecie użyć składniki jakie lubicie. Kiedy robię Calzone moi domownicy nie mogą się doczekać,
aż pizza się upiecze. Zachęcam was do jej przygotowania.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg maki
- 2-3 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy szczyptę soli, przyprawę do pizzy, olej oraz drożdże rozpuszczone w pół szklanki ciepłej wody. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki. Wszystko dobrze wyrabiamy za pomocą rąk lub robota z nakładkami do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo ciepłą wodę, tyle żeby ciasto nie było tępe. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki na sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3-4 łyżki wody
Składniki na nadzienie:
- 1/2 kg pieczarek
- 20 dag sera żółteego
- kilka plastrów szynki
- kilka plastrów salami
- 1 duża cebula
- 1-2 papryki
- olej
- sól
Pieczarki obieramy i kroimy. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju wrzucamy pieczarki chwilę dusimy dodajemy cebulę, paprykę i dusimy, pod koniec duszenia solimy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę rolujemy i kroimy na 4 części, każdą z części wałkujemy okrągły placek na grubość 2- 3 mm. Następnie placek smarujemy sosem pomidorowym zostawiając 1cm nie smarowany od brzegu, wykładamy farsz posypujemy serem i dobrze sklejamy brzegi. wierzch ciasta smarujemy sosem i posypujemy serem.
Pizzę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Calzone podajemy na ciepło, ale na zimno również smakuje.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz