Ciasto z kajmakiem to proste w przygotowaniu, nie musimy obawiać się, że nam nie wyjdzie bo za każdym razem ciasto to się udaje. Zamiast ciasta pieczonego używamy herbatników. Herbatniki te po przełożeniu kajmakiem, masą budyniową oraz bitą śmietaną i po wstawieniu do lodówki na kilka godzin lub całą noc nabiorą wilgoci. Ciasto to jest smaczne i zachęcam do jego zrobienia.
Składniki:
- 2duże paczki herbatników ( zwykłe)
- 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
- 1 puszka kajmaku
- 1 k masła
- 1 śmietana 30%
- 3/4 litra mleka
- 1szkl cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- gorzka czekolada
2 torebki budyniu gotujemy w 3/4 litra mleka (budyń musi być gęsty). Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Następnie puszkę kajmaku gotujemy w wodzie, żeby kajmak się trochę rozpuścił, ułatwi nam to rozprowadzenie po herbatnikach.
Ugotowany i ostudzony budyń łączymy ze spienionym masłem na jednolitą masę.
Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nią rozprowadzamy kajmak przykrywamy drugą warstwą herbatników,a na nią wykładamy masę budyniową, przykrywamy herbatnikami.
Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski lub wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (1/2 łyżeczki żelatyny rozrabiamy w 3-4 łyżkach gorącej wody), ale dodajemy tylko 5 łyżeczek. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników i równo rozprowadzamy. Na koniec ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Życzę Smacznego!!!
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz