Paszteciki + filmik



Paszteciki drożdżowe z mięsem drobiowym po upieczeniu są mięciutkie i smaczne, super nadają się na przekąskę. Paszteciki podajemy na ciepło jak również na zimno z dodatkiem czerwonego barszczu. 



Składniki: 
  • 1/2kg mąki 
  • 50g drożdży 
  • szczypta soli 
  • woda ciepła 
  • 1 jajko  
Farsz:
  • 1/2kg kurczaka  (z rosołu) 
  • 1kg kapusty kiszonej 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz
  • olej 
Mąkę wsypujemy do misy robota. Drożdże rozrabiamy w 1/2szkl ciepłej wody, mieszamy i wlewamy do mąki, solimy i mieszamy, stopniowo dodajemy tyle wody aby ciasto było luźne. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy i przez chwile ugniatamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy farsz, zwijamy w rulon lekko przyklepujemy i kroimy na kawałki szer. 2-3cm, paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub matą sylikonową, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20-30 minut. Podajemy z barszczem.

Farsz:
-Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i mielimy w maszynce
-Kapustę obgotować
-Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju
 Zmielone mięso przekładamy do miski, kapustę odciskamy z wody, kroimy nożem i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy podsmażoną cebule, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.

Życzę Smacznego!           
 

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz