Tarte można zrobić na słodko jak również i na słono, z różnymi nadzieniami. Ja proponuję tartę na słono z kurczakiem polanym sosem śmietanowo serowym. Tarte możemy podać na obiad jak i na kolację, to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Zapraszam do jej zrobienia.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło , jajko, śmietanę wszystko zagniatamy, ale krótko tylko do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozkładamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem żeby ciasto podczas pieczenia nie urosło, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w piekarniku 15-20minut w 180 stopniach.
Nadzienie i sos:
- 2duże piersi
- przyprawa do gyrosa lub kurczaka
- 3 jajka
- 3-4 łyżki smietany
- pęczek szczypiorku
- 200g żółtego sera
- pieprz
Pierś umytą i osuszoną kroimy w kostkę ,przekładamy na talerz dodajemy przyprawę i dobrze mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy śmietanę, pokrojony szczypior oraz tarty żółty ser i wszystko dobrze mieszamy za pomocą trzepaczki czy też widelca.
Na upieczoną tartę wykładamy usmażonego kurczaka zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy na koniec żółtym serem. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Życzę Smacznego!!!
Zapraszam na filmik gdzie pokazuję jak wykonać tą potrawę https://www.youtube.com/watch?v=mv5jfCpXqoI
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz