Ryba po Grecku + filmik


Ryba po Grecku to jedna z potraw jaką przygotowujemy na wigilijny stół i nie tylko. Jest to prosta, smaczna i szybka w przygotowani potrawa zachęcam do jej przygotowania.

Składniki:
  • 1kg ryby dowolna
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • sól pieprz 
  • olej
  • 1szkl wody
  • 2 łyżki mąki 
Wykonanie:

Rybę kroimy na dowolne kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. patelnie rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i smażymy rybę z obu stron. Usmażoną rybę przekładamy na ręcznik papierowy.
Marchew  i pietruszkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w pół talarki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy starte warzywa, listki laurowe , ziele angielskie, koncentrat, solimy do smaku, dolewamy wodę wszystko dobrze mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 - 20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę marchewki układamy rybę i przykrywamy resztą marchewki wygładzamy i podajemy na ciepło jak również na zimno.

Życzę Smacznego!!!


Zapraszam na filmik https://youtu.be/4upk4lzAIuI

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz