Ryba po Grecku to jedna z potraw jaką przygotowujemy na wigilijny stół i nie tylko. Jest to prosta, smaczna i szybka w przygotowani potrawa zachęcam do jej przygotowania.
Składniki:
- 1kg ryby dowolna
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól pieprz
- olej
- 1szkl wody
- 2 łyżki mąki
Rybę kroimy na dowolne kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. patelnie rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i smażymy rybę z obu stron. Usmażoną rybę przekładamy na ręcznik papierowy.
Marchew i pietruszkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w pół talarki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy starte warzywa, listki laurowe , ziele angielskie, koncentrat, solimy do smaku, dolewamy wodę wszystko dobrze mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 - 20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pierwszą warstwę marchewki układamy rybę i przykrywamy resztą marchewki wygładzamy i podajemy na ciepło jak również na zimno.
Życzę Smacznego!!!
Zapraszam na filmik https://youtu.be/4upk4lzAIuI
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz