Barscz grzybowy ( wigilijny) + filmik


Barszcz grzybowy to jedna z wielu potraw jaką przygotowujemy na wigilię. Jest on smaczny i prosty w przygotowani, dlatego zapraszam do jego zrobienia.

Składniki:
  • garść suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 mała cebula
  • 1 barszcz biały w płynie 
  • 2lyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Grzyby moczymy w wodzie około 1-2 godzin. Następnie namoczone grzyby przekładamy do garnka
w którym będą się one gotowały zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Ugotowane grzyby wyjmujemy na talerz, a wodę z grzybów przelewamy do drugiego garnka przez sitko i dolewamy 1 litr wody.
Przestudzone grzyby kroimy w kostkę wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dolewamy barszcz , solimy i pieprzymy gotujemy chwilę wyłączamy barszcz i zaprawiamy śmietaną.

Życzę Smacznego!!!

Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz