Barszcz grzybowy to jedna z wielu potraw jaką przygotowujemy na wigilię. Jest on smaczny i prosty w przygotowani, dlatego zapraszam do jego zrobienia.
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 mała cebula
- 1 barszcz biały w płynie
- 2lyżki śmietany
- sól
- pieprz
Grzyby moczymy w wodzie około 1-2 godzin. Następnie namoczone grzyby przekładamy do garnka
w którym będą się one gotowały zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Ugotowane grzyby wyjmujemy na talerz, a wodę z grzybów przelewamy do drugiego garnka przez sitko i dolewamy 1 litr wody.
Przestudzone grzyby kroimy w kostkę wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dolewamy barszcz , solimy i pieprzymy gotujemy chwilę wyłączamy barszcz i zaprawiamy śmietaną.
Życzę Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz